ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ BUKOBA 24/3/2025
Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσοστόμου
✍️Αγαπητοί εν Χριστώ, αδελφοί και συνεργοί στο έργο της διαποίμανσης της Τοπικής Εκκλησίας της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας
Σας κάλεσα σ´αυτήν την Ιερατική Σύναξη για να συναντηθούμε όλοι οι υπεύθυνοι για την διαποίμανση του λαού του Θεού και την Ιεραποστολή. Καί νά σᾶς φωνάξω, "Γεμίστε τους Ναους".
✍️Είναι χαρά μεγάλη του Επισκόπου να συναντιέται με τους συνεργάτες και νά συζητούν τα ζητήματα που έχουν σ´αυτό το Ιερό έργο.
Όταν έρχομαι στους Ναούς σας βλέπω πολλά παιδιά, αλλα λίγους πιστούς, μεγάλους σε ηλικία. Βλέπω πιστούς από άλλο χωριό, όχι ομως πιστούς, από το χωριό όπου τελείται η Θεία Λειτουργία. Έχουν βαπτισθεί πολλοί, αλλά λίγοι εκκλησιάζονται και συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία. Τι έχει συμβεί; Επίσης παρατηρώ, ότι έγιναν κάποτε κάποιοι χριστιανοί, αλλά η Ιεραποστολή σταμάτησε. Δεν αυξήθηκαν οι χριστιανοί. Δεν υπάρχουν Κατηχούμενοι. Δεν υπάρχει Κατηχητής, δεν ξέρουν οι χριστιανοί να ψάλλουν, δεν υπάρχουν παιδιά στο Ιερό Βήμα. Υπάρχει μια αποδιοργάνωση της Ενορίας.
Τι φταίει γι´αυτα όλα; Το ότι δεν μένει ο Ιερέας στην Ενορία. Δεν γίνονται καθημερινά Ακολουθίες. Δεν πηγαίνει συχνά ο Ιερέας σ´αυτή την Ενορία. Δεν υπάρχει Κατηχητής. Δεν υπάρχει Εκκλησιαστική Επιτροπή που θα ενδιαφερθεί.
Έρχομαι πάλι να σας υπενθυμίσω τα καθήκοντα σας Άγιοι Πατέρες.
1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΘΉΚΟΝΤΑ
Το πρώτο έργο του Ιερέως είναι το λειτουργικό. 🔸Πρώτα η τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Κυριακή και τις μεγάλες Γιορτές του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.
🔸Μετά είναι οι Καθημερινές Ακολουθίες το πρωί ο Όρθρος και το απόγευμα ο Εσπερινός.
🔸Υπάρχουν και και τα Ιερά Μυστήρια της Βαπτίσεως και του Χρίσματος για την είσοδο στην Εκκλησία των κατηχουμενων.
🔸Το μυστήριο του Γαμου για την ένωση του άνδρα και της γυναίκας σε μια οικογένεια. 🔸Το μυστήριο του Ευχελαίου για τους ασθενείς
🔸Το μυστήριο της μετανοίας τελούν μόνο οι πνευματικοί Πατέρες.
🔸Και το μυστήριο της χειροτονίας μόνο ο Επίσκοπος. 🔸Υπάρχουν βέβαια και η Ακολουθια του Ακαθίστου, που τελείται τις Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και η Ακολουθία της Παρακλήσεως προς την Θεοτόκο τον Δεκαπενταύγουστο.
Όλες αυτές οι Ακολουθίες πρέπει να γίνονται όμορφα και μέ τάξη. Ο ιερέας με καθαρή συνείδηση και με καθαρά άμφια στέκεται σαν άγγελος μπροστά στην Αγία Τράπεζα και αναπέμπει προσευχές στο Θεό για το λαό του Θεού.
Στο Ιερό Βήμα ο διακονητής του Ιερού με την στολή του διακονεί τον ιερέα και το Θεό. Έχει καθαρίσει το Ιερό Βήμα, την Αγία Τράπεζα και την Προσκομιδή. Έχει φροντίσει να ζυμώσει το Πρόσφορο. Να υπάρχει το κρασί, το νερό, τα κάρ βουνα, το θυμίαμα, τα κεριά. Θα έχει φροντίσει να είναι εκεί τα παιδιά του Ιερού ντυμένα με τις στολές.
Οι ψάλτες να είναι στο ψαλτήρι με τα βιβλια τους, ντυμένοι το ζωτικό, με την χορωδία. Θα πρέπει να έρχονται έτοιμοι να ξέρουν, τι θα ψαλλουν. Να συντονίζουν την συμψαλμωδία με το λαό.
Όταν γίνονται όμορφα οι Ακολουθίες αυτό είναι μεγαλη δόξα γιά τό Θεό και μεγάλη δόξα για την Εκκλησία μας.
✍️Κάποιος που έκτιζε Ναούς έλεγε,
-Βλέπω τους ανθρώπους να μπαίνουν μέ σα στο Ναό κατσουφιασμένοι και όταν βγαίνουν είναι χαρούμενοι.
Και γω θα φτιάχνω Νάους για να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι.
Το λέω και γω θα φτιάχνω Ναούς και ιερείς για να έχουμε χαρούμενους ανθρώπους. Χαρούμενους όχι μόνο εδώ στη γη, αλλά και στον ουρανό, στον παράδεισο.
Να έχετε καταστάσεις με τα ονόματα, την διεύθυνση και τα τηλέφωνα των χριστιανών και να παρακολουθείτε σε κάθε Θεία Λειτουργία, πόσοι χριστιανοί είναι. Ποιοι λείπουν συχνά και να τους αναζητάτε. Τον βλέπεις στο δρόμο, του λες,
- Δεν σε είδα στο Ναό.
Τον παίρνεις τηλέφωνο,
- Τι γίνεσαι; Δεν σε βλέπω στο Ναό;
Στο κήρυγμα μας να λέμε για τη σπουδαιότητα της Θείας Λειτουργίας. Την σημασία της συχνής Θείας Κοινωνίας, της συχνής ακρόασης του λόγου του Θεού.
2. ΚΗΡΥΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Απ´αυτο που σας λέω καταλαβαίνετε την σπουδαιότητα του άλλου έργου σας, που είναι ο λόγος του Θεού.
Ο λόγος του Θεού αναθερμαίνει τη σχέση μας με το Χριστό. Φουντώνει τη φωτιά της αγάπης για την σωτηρία μας.
Ο ιερέας πρέπει να καταλαβαίνει τη δύναμη που έχει ο λόγος του Θεού, γνωρίζει καλά την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, να γνωριζει την Αγία Γραφή. Επίσης να γνωρίζει, τι πρέπει να διδάξει σε κάθε περίπτωση.
Ο 23 Ψαλμός του Δαβίδ, που είναι Ύμνος στον Καλό Ποιμένα, τον Ιησού Χριστό, παρουσιάζει το καλό Ποιμένα, να οδηγεί τα πρόβατα «σε καλά χωράφια με καλό χόρτο και σε δροσερές πηγές». Έτσι και ο καλός ποιμένας, ο Ιερεύς θα πρέπει να φροντίζει να τρέφει τους πιστούς.
Ἐπάνω στήν Ἁγία Τράπεζα ὑπάρχουν δύο ἀντικείμενα, τό Εὐαγγέλιο καί τό Ἅγιο Δισκοπότηρο.
Ἔτσι ἀπό τό Εὐαγγέλιο τρέφει τούς πιστούς μέ τό λόγο τοῦ Θεοῦ καί ἀπό τό Ἅγιο Δισκοπότηρο τρέφει τούς πιστούς μέ τήν Θεία Κοιινωνία. Ἡ τροφή τῶν πιστῶν εἶναι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καί ἠ Θεία Κοινωνία.
Να φροντίζει ὁ καλός ποιμένας να δυναμώνει τήν πίστη τῶν πιστῶν μέ τό Χριστό. Νά δυναμώνει την ενότητα με την Εκκλησία, τήν Ἐνορία. Νά δυναμώνει τήν ἀγάπη τῶν πιστῶν μέ άλλους πιστούς.
α. Τό κηρυκτικό ἔργο εἶναι ἡ Κατήχηση προς τα μέλη της Εκκλησίας, σ´αὐτους που είναι βαπτισμενοι. Προς τους μεγάλους, τους νέους και τα παιδιά. Πρῶτα προσφέρει τό λόγο τοῦ Θεοῦ σέ κάθε Θεία Λειτουργία ἐρμηνεύοντας τά Ἀναγνώσματα, Ἀπόστολο καί Εὐαγγέλιο.
Νά συγκεντρώνει σέ ἰδιαίτερες συνάξεις τούς χριστιανούς καί νά τούς ἐρμηνεύει τήν Ἁγία Γραφή. Νά καθοδηγεῖ τούς χριστιανούς στήν πνευματική ζωή παρουσιάζοντας τήν διδασκαλία τῶν Ἁγίων Πατέρων. Νά παρουσιάζει τούς βίους τῶν Ἁγίων ὡς παραδείγματα γιά τήν ζωή τους.
Σέ ἰδιαίτερες συνάξεις νά συγκεντρώνει τά παιδιά καί τούς νέους τῆς Ἐνορίας κάθε ἑβδομάδα στό Κατηχητικό Σχολεῖο καί νά τά καταρτίζει στήν ὀρθόδοξη Πίστη, ζωή καί λατρεία.
β. Τό κηρυκτικό ἔργο εἶναι το έργο της ιεραποστολής προς αυτούς που δεν είναι χριστιανοί. Χρειάζεται συνεργασία με τους Ιεραποστόλους και τους Κατηχητές για να υπάρχει αποτέλεσμα. Θά πρέπει νά ὀργανώσετε καλλύτερα τήν Ἱεραποστολή, πού θά συνοδεύεται ἀπό κατήχηση καί ὄχι μιά γνωριμία καί μιά φιλία. Τονίζω τήν σπουδαιότητα τῆς προετοιμασίας πρίν ἀπό τό βάπτισμα. Ἡ προετοιμασία εἶναι ἡ ἀλλαγή τρόπου ζωῆς, ἀλλά καί ἠ γνώση τῆς ὀρθόδοξης πίστης μέσα ἀπό τήν κατήχηση.
Γ΄. Η ΔΙΑΠΟΙΜΑΝΣΗ
Εἶναι ἕνα πολύ σημαντικό ἔργο τοῦ ποιμένα, πού δυστυχῶς δέν μποροῦν νά το ἐκτελέσουν πολλοί ποιμένες. Θέλει γνώση ἀπό τήν μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς, τῶν Βίων τῶν Ἁγίων, ἀπό τήν διδασκαλία τῆς ποιμαντικῆς σέ Ἱερατική Σχολή.
Γνώση τῆς ποιμαντικῆς ἐμπειρίας μέσα ἀπό τήν πρακτική ἄσκηση. Θέλει δηλ. καί τά χρόνια γιά νά ἀποκτήσει κανείς ποιμαντική ἐμπειρία. Μπορεῖ βέβαια νά τήν ἀποκτήσει κοντά σέ ἄλλους παλαιούς ποιμένες, πού μποροῦν νά τόν βοηθήσουν μέ τήν πολυετῆ ποιμαντορία τους.
Ἡ διαποίμανση ἀναφέρεται κατ’ ἀρχάς στήν καλή διοίκηση τοῦ Ναοῦ, συνεργασία μέ τήν Ἐκκλησιαστική Ἐπιτροπή καί καλή διαχείρηση τῶν οἰκονομικῶν τοῦ Ναοῦ.
Ἀναφέρεται στήν προσέλευση πιστῶν στή Θεία Λειτουργία, καθοδήγηση στήν Ἐξομολόγηση, στήν τακτική Θεία Κοινωνία. Καθοδήγηση τῶν οἰκογενειῶν, ὅπου θά ἀντιμετωπίζει τά προβλήματα διχόνιας, μοιχείας, διαζυγίου. Ἡ εὐαισθησία στούς ἀρρώστους, τούς πτωχούς, τούς γέροντες ἀποδεικνύουν τήν ἀγάπη πού πρέπει νά ἔχει ὁ ποιμένας. Γιατί αὐτή ἡ ἀγάπη θά προσελκύσει τούς ἀπίστους καί θά δυναμώσει τούς πιστούς.
***
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά αὐξήσουμε τήν Ὀρθοδοξία μας.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά προχωρήσει ἡ Ἱεραποστολή.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά ξυπνήσουμε ἀπό τόν ὔπνο.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά μεγαλώσουμε τούς ναούς.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά φτιάξουμε νέους μεγάλους Ναούς.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά ἀδειάσουμε τήν κόλαση.
Γεμῖστε τούς Ναούς! καί νά γεμίσουμε τόν Παράδεισο.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά γεμίσει ἡ Τανζανία Ὀρθοδόξους! Ἀμήν.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά δοξασθεῖ ἡ Ἐκκλησία μας.
Γεμῖστε τούς Ναούς! Γιά νά δοξασθεῖ ὁ Χριστός μας! Στούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.