ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην Αθήνα έφτασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, για να παραστεί στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Περιοδικού Θεολογία.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη υποδέχθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» -όπου του αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες τιμές από το άγημα της Αερονομίας της Πολεμικής Αεροπορίας- ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και το Μέλος του Συνεδρίου Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Κορίνθου κ. Διονύσιος, αντίστοιχα.

Κατόπιν, στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου διεξάγεται το Συνέδριο, υποδέχθηκε τον Πατριάρχη ο Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Διευθυντὴς Συντάξεως περ. Θεολογία.
Εν συνεχεία στην είσοδο του Αμφιθεάτρου Νίκος Σκαλκώτας υποδέχθηκε την Α.Θ.Μ. ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και αμέσως μετά καλωσόρισε τον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε ότι το θέμα του παρόντος Συνεδρίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, αφού η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του άυλου και ψηφιακού εις βάρος της ύλης και της σωματικότητας.

Ρασοφορία Ιεροσπουδαστών Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας
Με κατάνυξη τελέσθηκαν στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, προμηνύοντας το μεγάλο γεγονός της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού.
Στις Ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και...

Το Σάββατο, 25η Νοεμβρίου 2023, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου φυλάσσεται ο μαρμάρινος κίονας επί του οποίου η Αγία απεκεφαλίσθη, συλλειτουργούντων των Σεβ....Αύτη η ημέρα, ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή» (Ψαλμ. 117:24).
Ευδόκησε ο Πανάγαθος Θεός, να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να ανατείλει η χαρμόσυνος ημέρα, της θεμελιώσεως στην καρδιά της Νέας Πρωτεύουσας του Καΐρου, του Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Πατριάρχου Αλεξανδρείας...


Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023.Ακολούθως ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες...

To μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Μαρτίου 2023, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´, αφίχθη στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προκειμένου να πραγματοποιήσει εξαήμερη Πατριαρχική επίσκεψη στην χώρα που χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας για πολλές δεκαετίες.

Η βαρυσήμαντη ομιλία αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην ρωσική εισβολή στη δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, εκφώνησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, την Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά το Συλλείτουργο με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό...

Η ενότητα που διακρίνει τους Επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε μία περίοδο που το έργο τους στην Αφρική δυσχεραίνει η ρωσική εισπήδηση στα εδάφη δικαιοδοσίας του Παλαίφατου Πατριαρχείου, επιβεβαιώθηκε χθες κατά το συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Τζίντζα και Ανατολικής Ουγκάντας.