Oρισμένοι Καθολικοί επίσκοποι απορρίπτουν τη στάση του Πάπα για τις ευλογίες στα ομόφυλα ζευγάρια
*ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ*
Μεγάλη εἶναι ἡ ἀντίδραση στούς κόλπους τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας γιά τήν ἄδεια τῆς εὐλογίας τῶν ὁμόφυλων ζευγαριῶν, πού ἔδωσε ὁ Πάπας Φραγκίσκος. Κυρίως οἱ ἀντιδράσεις προέρχονται ἀπό τή Ἀφρική, ὅπου στά περισσότερα κράτη ὁ ὁμοφυλοφυλία εἶναι ποινικό ἀδίκημα. Ἤδη ὑπάρχουν ὁμάδες Ρωμαιοκαθολικῶν πιστῶν στήν Τανζανία ζητοῦν νά προσέλθουν στήν Ἁγία Ὀρθοδοξια μας ἀντιδρῶντας στήν εὐλογία τῶν ὁμόφυλων ζευγαριῶν ἀπό τήν ἐκκλησία τους. *Στήν Τανζανία οἱ ἐκτρώσεις καί ἡ ὁμοφυλοφυλία ἀπαγορεύονται διά νόμου.* Παρακολουθοῦμε τό φαινόμενο καί μέ τήν καθοδήγηση τοῦ Πατριαρχείου μας θά ἐνεργήσουμε.
Μπορείτε να διαβασετε παρακατω το αρθρο που δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 12 / 2023 , 0:31 από news_room Πηγή: Associated Press: Noel Sichalwe Ζάμπια. Baba Ahmed Bamako, Μάλι. Sello Motseta Μποτσουάνα. Farai Mutsaka Ζιμπάμπουε. και η Nicole Winfield
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική | Σε μια εξαιρετική απώθηση κατά του Πάπα Φραγκίσκου , ορισμένοι Καθολικοί επίσκοποι στην Αφρική, την Πολωνία και αλλού λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν τη νέα πολιτική του Βατικανού που επιτρέπει ευλογίες για ομόφυλα ζευγάρια .
Άλλοι υποβάθμισαν την πολιτική που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τον πάπα Φραγκίσκο ως απλώς επαναβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια διδασκαλία του Βατικανού ότι ο γάμος είναι απλώς μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Οι αντιδράσεις δείχνουν πόσο πολικό παραμένει το ζήτημα και πώς η δεκαετής προσπάθεια του Φραγκίσκου να κάνει την εκκλησία ένα πιο φιλόξενο μέρος για την κοινότητα LGBTQ+ συνεχίζει να πυροδοτεί αντίσταση μεταξύ των παραδοσιακών και συντηρητικών καθολικών ηγετών.
Μερικές από τις πιο έντονες απαντήσεις προήλθαν από επισκόπους στην Αφρική, όπου ζουν 265 εκατομμύρια Καθολικοί , ή σχεδόν το ένα τέταρτο των 1,3 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο. Πολλοί από αυτούς τους Καθολικούς ζουν και οι εκκλησίες τους λειτουργούν σε κοινωνίες όπου η ομοφυλοφιλία καταδικάζεται και απαγορεύεται .
Από τις 54 χώρες της ηπείρου, οι 31 έχουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, σύμφωνα με το Human Dignity Trust, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα LGBTQ+.
Η διάσκεψη των επισκόπων της Ζάμπια είπε ότι οι ευλογίες των ομόφυλων ζευγαριών «δεν προορίζονται για εφαρμογή στη Ζάμπια». Η διάσκεψη των επισκόπων του Μαλάουι είπε ότι «οι ευλογίες κάθε είδους» για «οποιουδήποτε είδους ενώσεις ομοφυλοφίλων» δεν θα επιτρέπονταν.
Στη Ζάμπια, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται με 15 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη και ο νόμος το τοποθετεί στο ίδιο τμήμα με την κτηνωδία. Οι νόμοι του Μαλάουι απαιτούν έως και 14 χρόνια φυλάκιση για ομοφυλοφιλικό σεξ, με δυνατότητα σωματικής τιμωρίας για όσους καταδικαστούν.
Οι επίσκοποι της Ζάμπια είπαν ότι θα πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω προβληματισμός» για τις ευλογίες και ανέφεραν τους νόμους της χώρας κατά της ομοφυλοφιλίας και της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της που απορρίπτει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως λόγους για την απόφασή της.
Η διάσκεψη των Πολωνών επισκόπων – από τις πιο συντηρητικές στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς πέρα από την ήπειρο, δεδομένου των δεσμών της με τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β' – είπε ότι δεν σκοπεύει να δώσει ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια.
Ο γάμος, υποστήριξε το συνέδριο, παραμένει μόνο η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και οι σεξουαλικές πράξεις εκτός αυτής είναι «πάντα προσβολή ενάντια στο θέλημα του Θεού», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Αιδεσιμ. Leszek Gęsiak.
Είναι ασυνήθιστο για μια ολόκληρη εθνική διάσκεψη επισκόπων να εκφράζει δημόσια διαφωνία για μια πολιτική του Βατικανού, αν και η δήλωση από το γραφείο δόγματος του Βατικανού δεν έδωσε εντολή στους επισκόπους να επιτρέψουν τις ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών, αλλά απλώς παρείχε καθοδήγηση για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν εάν οι άνθρωποι τους ζήτησε.
Το έγγραφο, με τίτλο «ώ Supplicans», λέει ότι μπορούν να προσφερθούν ευλογίες σε άτομα που έχουν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, εάν δεν συγχέονται με το τελετουργικό του γάμου και επιβεβαιώνεται ότι ο γάμος είναι μια δια βίου ένωση μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Η ανακοίνωση τη Δευτέρα από το γραφείο του Βατικανού αντέστρεψε τη δήλωσή του για το 2021 που είχε αποκλείσει τις ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια επειδή ο Θεός «δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».
Η διάσκεψη των επισκόπων των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει οποιαδήποτε αλλαγή, τόνισε ότι οι διδασκαλίες της εκκλησίας για το γάμο δεν έχουν αλλάξει και ότι η ανακοίνωση «άρθρωσε μια διάκριση μεταξύ λειτουργικών (μυστικών) ευλογιών και ποιμαντικών ευλογιών, οι οποίες μπορούν να δοθούν σε άτομα που επιθυμούν την αγάπη του Θεού χάρη στη ζωή τους», σύμφωνα με μια δήλωση.
Κάποια από τα πιο εκρηκτικές αντιθέσεις προήλθαν από τους συνήθεις επικριτές του Φραγκίσκου.
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μύλλερ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γραφείου δόγματος του Βατικανού, είπε ότι η δήλωση ήταν «αυτο-αντιφατική», καθώς εξακολουθούσε να λέει ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ήταν αντίθετες με το νόμο του Θεού, ενώ επέτρεπε στα ομόφυλα ζευγάρια να λάβουν ευλογία.
«Η εκκλησία δεν μπορεί να γιορτάζει ένα πράγμα και να διδάσκει ένα άλλο», έγραψε ο Γερμανός καρδινάλιος Μύλερ σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε σε θρησκευτικά μέσα ενημέρωσης.
Ο επίσκοπος του Καζακστάν Athanasius Schneider, ο οποίος εδώ και καιρό αντιτίθεται στην προοδευτική τάση του Φραγκίσκου , χαρακτήρισε τη νέα πολιτική «μεγάλη εξαπάτηση». Οι ιερείς πρέπει να γνωρίζουν «το κακό που βρίσκεται στην ίδια την άδεια να ευλογούν τα ζευγάρια σε ακανόνιστες καταστάσεις και τα ομόφυλα ζευγάρια», είπε.
Αυτός και ο Αρχιεπίσκοπος του Καζάχου Tomash Peta δήλωσαν σε μια δήλωση στον ιστότοπο του περιοδικού Catholic Herald ότι είχαν απαγορεύσει στους ιερείς στην αρχιεπισκοπή τους να εκτελούν «οποιαδήποτε μορφή ευλογίας» για ομόφυλα ζευγάρια.
Συνέδρια επισκόπων και εκκλησιαστικοί ηγέτες από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική εξέδωσαν επίσης δημόσιες δηλώσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούσαν να διευκρινίσουν αυτό που είπαν ότι ήταν σύγχυση στο ποίμνιό τους σχετικά με το εάν η νέα πολιτική ήταν επίσημη αναγνώριση και αποδοχή του ιδίου φύλου. σχέσεις.
Το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ πολλών ήταν ο φόβος ότι η κίνηση ήταν ένα βήμα προς την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας από την Καθολική εκκλησία.
Οι επίσκοποι της Νιγηρίας δήλωσαν ότι υπήρξαν διάφορες ερμηνείες της πολιτικής στη Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής και έδρα 20-30 εκατομμυρίων Καθολικών, και έπρεπε να ξεκαθαρίσουν ότι το έγγραφο του Βατικανού δεν επιτρέπει την ευλογία και την επίσημη αποδοχή του ίδιου- σεξουαλικές σχέσεις.
«Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Νιγηρίας διαβεβαιώνει ολόκληρο τον Λαό του Θεού ότι η διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας για το γάμο παραμένει η ίδια», ανέφερε. «Δεν υπάρχει, επομένως, καμία δυνατότητα στην Εκκλησία να ευλογεί ενώσεις και δραστηριότητες ομοφυλόφιλων».
Ο αββάς Jean-Marie Djibo, ιερέας στην Αρχιεπισκοπή του Μπαμάκο στο έθνος της Δυτικής Αφρικής στο Μάλι με μουσουλμανική πλειοψηφία, είπε ότι η Καθολική Εκκλησία στη χώρα του δεν θα ακολουθήσει καμία νέα πολιτική και ήθελε το Βατικανό να εξηγήσει την απόφασή της.
«Η εκκλησία στο Μάλι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Βατικανού σχετικά με τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οι επίσκοποι και οι ιερείς εδώ καλούν τους πιστούς της εκκλησίας για να τους καθησυχάσουν ότι αυτή η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί», είπε. «Αυτή η απόφαση αφορά μόνο το Βατικανό, όχι εμάς».
«Στο μήνυμά του, ο Πάπας χρησιμοποίησε κωδικοποιημένες λέξεις που έχουν ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, επομένως θέλουμε να μας ξεκαθαρίσει αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο Τζίμπο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια οργάνωση που εκπροσωπεί περίπου 500 καθολικούς ιερείς στη Βρετανία δημοσίευσε μια υπογεγραμμένη επιστολή που επιβεβαίωνε τη διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με το γάμο και τις ενώσεις ομοφυλοφίλων μετά από «ευρεία σύγχυση».
Στη Ζιμπάμπουε, η οποία έχει επίσης νόμους κατά των ομοφυλοφίλων, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα LGBTQ+ Chesterfield Samba είπε ότι δεν πίστευε ότι η διακήρυξη θα άλλαζε κάτι για τα ομόφυλα ζευγάρια της Ζιμπάμπουε που αποφεύγει η εκκλησία. Είπε ότι περίμενε την απώθηση από ορισμένα παραρτήματα της εκκλησίας.
Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Νότιας Αφρικής, η οποία εδρεύει στη Νότια Αφρική όπου ένα φιλελεύθερο σύνταγμα επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων, φάνηκε να χαιρετίζει την προοπτική των ευλογιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ως επιβεβαίωση ότι «κανείς δεν είναι έξω από τη χάρη του Θεού».
Αλλά πρόσθεσε ότι η ερμηνεία της για τη δήλωση ήταν ότι «η ευλογία γίνεται με την ελπίδα της μεταστροφής».