Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Ο νους μας στα παιδιά που δοκιμάζονται από πολέμους...
Στο μήνυμά του για το Πάσχα 2022 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον πόλεμο της φτώχειας στην Αφρική. "Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα είναι παιδιά, που άλλα τα καταφέρνουν και άλλα όχι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
"Ο αιώνιος παιάνας της Εκκλησίας μας ανησυ χεί στα πέρατα της οικουμένης και ομολογεί περίτρανα την αλήθεια της πίστεώς μας, ότι ο «Χριστός Ανέστη». Επάνω σε αυτήν την πίστη και την ελπίδα, καλούμαστε και εμείς, ως επόμενοι των μαθητών του Αναστάντος Σωτήρος, να οικοδομήσουμε την ζωή μας, με προοπτική την αιώνια ζωή.
Ωστόσο, αν και η Εκκλησία μας ευαγγελίζεται την κατάλυση του άδου και την κατάργηση του θανάτου, την ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρώπου, την οποία έφερε δια της Σαρκώσεως του ο Λόγος του Θεού, δια της Σταυρικής θυσίας Του και της Υψώσεως Του εκ των δεξιών του Πατρός, ο κόσμος, παρατηρούμε με πολλή απογοήτευση, να παραμένει μέτοχος αυτής της μοναδικής αληθείας", είπε ο Μακαριώτατος στην αρχή του μηνύματός του.
Οι άνθρωποι παραμένουν διχασμένοι
"Παρότι επήλθε συμφιλίωση μεταξύ του Θεού και του ανθρωπίνου γένους, οι άνθρωποι παραμένουν μεταξύ τους διχασμένοι σε πολέμους και συρράξεις, που αιματοκυλούν τη γη. Αυτήν την εικόνα βιώνουμε σήμερα πολύ καλά, βλέποντας με λύπη αδελφούς ομοδόξους να αλληλοσκοτώνοναι στην Ουκρανία", τόνισε αι πρόσθεσε:
"Η σκέψη μου τρέχει στο πλευρό τους, στον άμαχο πληθυσμό, που άθελά τους καταδικάζεται να ζει τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά που χάνουν τους πατεράδες τους στο μέτωπο, στα παιδιά που ζουν σαν κυνηγημένα τρέχοντας να κρυφτούν στα καταφύγια, στα παιδιά που η νεαρή τους ηλικία καταδικάστηκε να μείνει χαραγμένη στην μνήμη τους με πόνο και δάκρυα, στα παιδιά εκείνα που βίαια κάποιοι τους στερούν την τρυφερότητα και ωραιότερη περίοδο της ζωής τους, βυθίζοντας τα σε έναν αιμάτινο κυκεώνα".
Ο πόλεμος της φτώχειας στην Αφρική
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική ο Μακαριώτατος είπε: "Και κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ευθύς ο νους μου ταξιδεύει από την Ουκρανία στην Αφρική, σε κάποια άλλα παιδιά, τα οποία και αυτά δοκιμάζονται από έναν άλλου είδους πόλεμο, τον πόλεμο της φτώχιας. Αυτά τα παιδιά δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για το πολύτιμο αγαθό της ζωής. Θέματα αυτονόητα, τα οποία αλλού θεωρούνται λυμένα προ πολλού, στην Αφρική αποτελούν μείζονος σημασίας. Η πείνα, οι αρρώστιες, η φτώχεια είναι οι εχθροί αυτών των παιδιών, τα οποία όμως δεν χάνουν το χαμόγελό τους, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται".
"Η καρδιά μου και η προσευχή μου στραμμένη στα παιδιά"
"Εν τέλει πόσος ίδιος είναι παντού ο κόσμος! Τόσο στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, όσο και στην μαύρη ήπειρο, ο πλέον ύψιστος σκοπός είναι ένας, η επιβίωση. Και ενώ στην μεν Δύση η κατάπαυση των πυρών θα σήμαινε και το τέλος των εχθροπραξιών και την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, στην δε Αφρική η τραγική κανονικότητα χαρακτηρίζεται από έναν βάναυσο άοπλο πόλεμο. Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα είναι παιδιά, που άλλα τα καταφέρνουν και άλλα όχι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Σε αυτά τα παιδιά είναι στραμμένη η καρδιά μου και η προσευχή μου, ευχόμενος να πάψουν να στερούνται τον μίσχο της νιότης τους και να ζουν έτσι όπως τους αρμόζει. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και είναι υποχρέωσή μας να τα διαφυλάξουμε και να μην τους στερούμε το δικαίωμα να ονειρεύονται", υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
Αναφορά σε ρήση του Νέλσον Μαντέλα
"Η Ανάσταση του Χριστού, το δώρο της Αιωνότητας, ας γίνει τρόπος ύπαρξης και ζωής. Μόνο τότε ο άνθρωπος θα απεγκλωβιστεί από τον εγωκεντρισμό του και θα συνειδητοποιήσει πως ένα πράγμα έχει αξία, «το προσκολλάσθαι τω Θεώ, ότι αυτό αγαθόν εστί», και όπως λέει ο Νέλσον Μαντέλα «για να είναι κανείς ελεύθερος δεν χρειάζεται απλώς να απαλλαχθεί από τα δεσμά, αλλά να ζει με τέτοιο τρόπο που να σέβεται και να ενισχύει την ελευθερία των άλλων»", επεσήμανε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε:
"Τότε, όλος ο κόσμος μεταμορφούμενος εν Χριστώ θα εκκλησιάζεται, τότε η ειρήνη θα επικρατήσει πάνω στη γη και δεν θα ζούμε μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τους αδελφούς μας. Τότε, το φαεινόν Φως της Αναστάσεως θα φωτίζει τις καρδιές μας, ούτως ώστε τα διαβατήριά μας να κατευθύνονται εις επίγνωση αληθείας".
"Με αυτές τις πατρικές σκέψεις και εγκάρδιες ευχές, απευθύνων προς όλους το θριαμβικό μήνυμα «Χριστός Ανέστη», προσευχόμενος το φετινό Πάσχα να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας αντίληψης για ένα πιο δίκαιο κόσμο, έναν κόσμο καταυγασμένο από το άπλετο και Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως", κατέληξε ο Μακαριώτατος.